Akkerbouw

Nieuws 1339 x bekeken

Rooien aardappelen verloopt traag

Zoetermeer - Het rooien van aardappelen verloopt nog altijd moeizaam. Ongeveer 20 procent van het areaal moet nog van het land af, meldt het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI).

In het westen van het land viel afgelopen weekeinde weer regen en zodoende vrezen telers, met november in zicht, dat niet alle aardappelen uit de grond komen.

Ook in België verloopt het rooien traag. Landelijk is minder dan de helft van het areaal bewaaraardappelen gerooid. De oogst kende een late start omdat tweederde van het aardappelareaal laat werd geplant. Op veel percelen werd pas eind september begonnen met loofdoden. Zodoende konden de telers pas half oktober starten met oogsten.

Daarnaast waren er door de weersomstandigheden weinig rooibare dagen in België. Half oktober was al meer regen gevallen dan in andere jaren over de hele maand.

Per regio verschillen de oogstcijfers. In de regio rond Ieper en Poperinge is nog maar een derde gerooid, terwijl in Oost-Vlaanderen vroeg werd geplant en zodoende ook al zo’n 70 procent van de aardappeloogst binnen is. In de andere regio’s ligt het percentage daar tussenin.

Volgens onderzoeksinstituut PCA is de kwaliteit van de aardappelen goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.