Akkerbouw

Nieuws 1530 x bekeken 2 reacties

Rechter VS steekt stokje voor beperking posities op termijnmarkten

Chicago - De Amerikaanse toezichthouder op de beurzen mag geen maximum instellen voor het aantal koop- of verkoopposities dat kan worden ingenomen op de termijnmarkten. Dat heeft een districtsrechtbank in de VS bepaald.

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) wilde zo'n maximum invoeren voor de termijnmarkten voor agrarische grondstoffen, energie en olie om buitensporige speculatie tegen te gaan. De nieuwe regels zouden over twee weken ingaan.

Districtsrechter Robert Wilkins vindt dat de CFTC onvoldoende duidelijk maakt dat zo'n beslissing ook werkelijk het aantal speculatieve posities op de termijnmarkten tegen gaat, meldt persbureau Reuters. Ook wil Wilkins dat de beurstoezichthouder de economische gevolgen van zo'n beslissing in kaart brengt.

CFTC-voorzitter Gary Gensler vindt de uitspraak teleurstellend, zegt hij tegen Reuters. "Het Congres heeft juist een wet aangenomen om zo'n maximum in te stellen."

De zaak was aangespannen door de Securities Industry and Financial Markets Association en de International Swaps and Derivatives Association. Zij juichen de beslissing toe en stellen dat een maximum de liquiditeit van de markten beperkt.

 

Laatste reacties

  • Sylke

    Heel jammer, weer een kans voor graaiers om zich te verrijken over de ruggen van de derde wereldlanden

  • info140

    Beste Sylke, als een derde wereldland niet zelf handelt op de termijnmarkt, kan geen enkele termijnhandelaar over de rug van dat land iets verdienen. Dus jij denkt dat derde wereldlanden zelf ook op de termijnmarkt handelen? Dat zou betekenen dat die landen zelf graaiers zijn of willen zijn? Foei, wat een lelijke beschuldiging!

Of registreer je om te kunnen reageren.