Akkerbouw

Nieuws 1036 x bekeken 4 reacties

Monsanto verwacht weinig schade door rechtszaak

St. Louis – Monsanto eist tijdelijk geen royalty’s voor Roundup Ready-sojazaad en Bollgard-I katoenzaad bij Braziliaanse telers. Het zaadveredelingsbedrijf verwacht dat dat geen grote gevolgen heeft voor zijn financiële resultaat.

Monsanto's stap volgt op een uitspraak van de hoogste rechtbank van de staat Mato Grosso. De Amerikaanse producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen is door telers aangeklaagd vanwege illegaal opeisen van royalty’s.

Eerder kreeg Monsanto een boete opgelegd door de hoogste rechtbank van de staat Rio Grande do Sul. Monsanto eist sinds het seizoen 2003/2004 dat telers van transgene soja en katoen in Brazilië 2 procent van hun omzet als royalty’s betalen voor vermeerdering. De patenten op de twee producten zijn nog niet vervallen. Het belangrijkste product is voor Monsanto Roundup Ready soja, waarvan het patent in 2014 vervalt.
Volgens advocaat Jane Berwanger, die agrariërs vertegenwoordigt, hebben boeren volgens de Braziliaanse wet het recht om zaad opnieuw te gebruiken en is het patent volgens Braziliaanse wetgeving al in 2010 vervallen. Volgens Berwanger, die spreekt van één van de grootste zaken ooit tussen boeren en agribusiness, kan de totale claim oplopen tot meer dan 1 miljard dollar (0,77 miljard euro).
Boeren in Mato Grosso specifiek eisen volgens landbouworganisatie Famato 600 miljoen real (228 miljoen euro).

Brazilië is voor Monsanto de derde grootste markt na de VS en de verkoopregio Europa-Afrika. In het vorige boekjaar dat afliep op 31 augustus bedroeg de omzet van Monsanto in Brazilië 1,2 miljard euro.

Laatste reacties

 • Boertje-M-sob Henak

  Monsatan gaat DOWN, steeds meer landen verbieden de ROTZOOI van Monsatan. Alleen de domme Nederlanders hebben het nog steeds niet door, die geloven nog steeds alle leugens in de MSM. Leugens verspreid door Monsatan en ge-papagaaid door Wageningen en door volslagen idioten in onze nepstaat.
  Alle boeren zijn blij als de misdadige patenten aflopen, want Monsatan manipuleert meer dan enkel zaden.Alles en iedereen maken ze expres kapot, deze nazi's zijn levensgevaarlijk .Word wakker mensen.De winsten gingen eerst van 3 miljard naar 12 miljard en is nu dus nog maar 1.2 miljard. Eindelijk goed nieuws, maar hou Syngenta in de gaten , dat is ook Monsatan.

  Red de bij, stop Monsatan.(en Bayer en Syngenta en nepmelk,Fonterra en alles wat stiekem ook Monsatan is).

  Annunaki- dont wach this film, is voordegene die een totaal vervormd wereldbeeld hebben.

 • Bison

  Monsatan is volgens mij hier in Canada nog steeds gaining ground,chem farming is bekant het enigste wat je hier nog ziet.
  Organische gewassen en wilde planten zijn ook al contaminated met die GM seeds.
  It was developped to be able to feed the world they said,...it'll do us all in in the end!

 • Boertje-M-sob Henak

  o wat verschrikkelijk, maar ze gaan down , het kan iet anders , maar blijkbaar moet het nog fouter gaan, Hongarije ,polen en Rusland doen het goed, maar dan hoop ik maar dat het voor alle gewassen geld en niet enkel mais natuurlijk.

  Maar het goede nieuws is dat ze over de laatste jaren van 3 miljard naar 12 miljard zijn gegaan en terug zijn naar 1.5 miljard, of zoals hier op boerderij.nl vermeld staat zelfs nog minder..

 • Bison

  Wel Monsanto mag dan de weg gaan van de dodo bird maar de contaminatie van al het zaad en schade aan de natuur is blijvend en zal nog wel erger worden met straks 9 biljoen mensen op deze rock.
  We hebben hard een meteoriet nodig,..het beste maar in azie.

Of registreer je om te kunnen reageren.