Akkerbouw

Nieuws 1092 x bekeken

IGC: beschikbaarheid graan daalt verder

Londen – De beschikbaarheid van tarwe en mais daalt. De International Grains Council (IGC) verlaagt de eindvoorraad mais met 1 miljoen ton en die van tarwe met 3 miljoen ton ten opzichte van de vorige prognose. Daardoor stijgen de prijzen, ondanks de slechte vooruitzichten voor de wereldeconomie.

De IGC verwacht dat door het duurdere graan er minder wordt verbruikt. De consumptie komt dit seizoen 2012/2013 op 1.805 miljoen ton, exclusief rijst. Dat is 41 miljoen ton minder dan vorig seizoen. “Het is de eerste daling in graanverbruik sinds 1998/1999”, schrijft de internationale graanraad in de laatste prognose.
De eindvoorraad komt uit op 328 miljoen ton graan, de kleinste sinds 2007/2008. Toen bleef 302 miljoen ton over aan het eind van het seizoen. Vorig seizoen was dat 372 miljoen ton.
De IGC denkt dat de wereld bijna 10 miljoen ton graan minder verwerkt voor industriële doeleinden (voornamelijk ethanol) dan vorig seizoen. Het verbruik voor voedsel stijgt met 4,5 miljoen ton, gezien de groei van de wereldbevolking. Opvallend is dat de IGC stelt dat dit seizoen ruim 29 miljoen ton graan minder wordt verwerkt in veevoer. Terwijl het Amerikaanse Worldwatch Institute juist voorspelt dat de vleesconsumptie in de wereld blijft groeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.