Akkerbouw

Nieuws 1024 x bekeken

Handel verwacht exportverbod Oekraïne

Kiev - Oekraïne verbiedt per 15 november de export van graan. Dat stelt de graanhandel in Oekraïne. Door deze berichten stegen de tarweprijzen vrijdag en maandag op de termijnmarkten in Parijs, Londen en Chicago. Het ministerie van landbouw in Kiev ontkent dat een exportverbod op stapel staat.

Graanhandelaren stellen dat zij in een overleg met de overheid te horen hebben gekregen dat de export per 15 november wordt stilgelegd. Dat meldt persbureau Reuters. Door droogte oogstte Oekraïne dit jaar veel minder graan dan vorig jaar. Daarom hadden de overheid en de handel afgesproken dat de export wordt beperkt tot maximaal 5 miljoen ton tarwe. Het Franse marktbureau Agritel heeft berekend dat die grens rond half november wordt overschreden. In 2010 beperkten zowel Oekraïne als Rusland de graanexport. Daardoor stegen de prijzen van tarwe en mais.

Volgens een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw is er weinig tarwe meer te koop in Oekraïne. “Of je moet veel geld betalen. Importerende landen kopen nu tarwe in de EU.”

Veel importeurs hebben tarwe gekocht tot eind dit jaar, zegt de woordvoerder. “Vooral landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika moeten nog veel tarwe kopen voor 2013. Terwijl er weinig is. Dat maakt de importeurs nerveus en daardoor reageren de termijnmarkten sterk op dit soort nieuws.”

Ook in de EU wordt graan krap. Marktbureau Stratégie Grains verlaagt de oogstraming naar 269 miljoen ton graan, constateert de woordvoerder. “De EU oogst 15 miljoen ton graan minder dan vorig jaar. Argentinië teelt minder tarwe en mais. De tarweoogst in Australië valt tegen. De grote vraag is wie er straks nog tarwe of mais heeft om de importeurs te beleveren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.