Akkerbouw

Nieuws 939 x bekeken

Grovere peensortering door pastinakengeelvlekvirus

Broek op Langedijk – Het pastinakengeelvlekvirus heeft in de bewaarpeen plantenuival veroorzaakt. Maar het gaat niet ten koste van de kilo-opbrengst.

Dat zegt Johan Voragen van Bejo Zaden. De sortering wordt echter wel grover en dat kan in de afzet tot problemen leiden.

In de vroege peen, gezaaid tussen 1 maart en 20 april, is schade waargenomen door het pastinakengeelvlekvirus. De plant vergeelde en stopte met groeien. Later gezaaide planten vielen direct weg.

“Het gevolg is minder planten per strekkende meter”, zegt Voragen. “Ik denk dat van deze partijen bruto evenveel kilo’s worden geoogst, maar de sortering zal zeker wat grover uitvallen. Dit komt door een dunnere stand in combinatie met de lengtegroei van dit seizoen. Dat houdt in dat telers met een contract waar maatvorming bindend is, meer bovenmaat mogen verwachten.”

Ook peenteler en -handelaar Jos de Boer geeft aan dat de schade het ergst is in de vroege peen. “In de late soorten is ook schade, maar die zaai je veel dikker. Daardoor houd je nog voldoende planten over. De bewaarpeen wordt nu wel wat te grof en wij kunnen nu nog niet zeggen of dit voor-  of nadelig is.”

De Boer: "Op een stuk waar ik geen schade had, was de opbrengst 80 ton per hectare. Op percelen met schade was dit slechts 25 ton. Bij mijn buurman was het nog erger; die oogstte maar 5 ton. Verschillende telers hebben de schade laten taxeren en dat varieert tussen de 30.000 en 70.000 euro per teler."

De Boer komt al rekenend op een landelijke schade van 30 miljoen euro in de vroege peen. “Dit komt onder andere doordat we niet voor 18 mei tegen luis mogen spuiten. Bermen moeten vanaf begin april worden gemaaid om te voorkomen dat onkruidzaden en luizen in onkruiden overwaaien naar de akkers. Al met al kost dit een teler zeker 1.500 euro per hectare.”

Voragen geeft aan dat uit onderzoek blijkt dat de bladluis ongeveer eens in de tien jaar in deze extreme mate voorkomt. De reden is nog onbekend. Dit seizoen begon met een erg lage insectendruk in het vroege voorjaar, doordat het relatief koud was. In mei veranderde dat. Bij het stijgen van de temperatuur kwamen insecten massaal in actie. Zo ook luizen. Voragen: “Juist in deze periode stonden wegbermen en bosschages op sommige plekken vol met onkruiden als fluitenkruid en bereklauw, dragers van het pastinakengeelvlekvirus. Het virus werd zo door luizen verspreid.”

Of registreer je om te kunnen reageren.