Akkerbouw

Nieuws 1053 x bekeken

'Graanexport Rusland loopt terug'

Moskou - De Russische handel verwacht dat de graanexport dit seizoen blijft steken op 14 miljoen tot 15 miljoen ton. Dat zei Arkady Zlochevsky, voorzitter van de Russian Grain Union.

Het land verkocht vorig seizoen ruim 27 miljoen ton graan op de wereldmarkt. Rusland exporteerde sinds 1 juli 7,5 miljoen ton graan. Zlochevsky verwacht dat de graanexport gaat dalen vanaf november omdat de binnenlandse prijzen te hoog oplopen.

Rusland prijst zich echter nu al uit de markt. Egypte kocht deze week 240.000 ton tarwe. Daarvan is 180.000 ton afkomstig uit Frankrijk en 60.000 uit Argentinië. Ook in de vorige Egyptische importtender kwam Rusland niet aan de bak. In september kocht Egypte ruim 1 miljoen ton tarwe op de wereldmarkt. Dat werd toen nog voornamelijk geleverd door Rusland en Oekraïne.

Volgens het Productschap Akkerbouw oogstte Rusland tot en met 28 september ongeveer 66,4 miljoen ton graan. In dezelfde periode vorig seizoen was 86,5 miljoen ton graan van de akkers gehaald. Volgens het productschap verkoopt de Russische overheid mogelijk een half miljoen ton graan uit de staatsvoorraad om de interne martkprijzen te drukken en zo de inflatie in toom te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.