Akkerbouw

Nieuws 1565 x bekeken

'Geen eigen geteeld pootgoed onder deelteeltcontract'

Den Haag - Aardappelen geteeld onder deelteeltcontract mogen door de afnemer niet worden gebruikt als eigen geteeld pootgoed.

De rechtbank in Den Haag vindt dat bij een deelteeltcontract degene die zijn grond beschikbaar stelt ook risico's loopt. Dat is anders dan bij pacht of huur, waarbij de teeltrisico's liggen bij de pachter of huurder.
De rechtbank deed de uitspraak in een kort geding dat was aangespannen door Breeders Trust (BT) tegen aardappelbedrijf Ebben in Groeningen (NB). BT-directeur Geert Staring stelt dat de uitspraak de eerste is in zijn soort. "Ik schat dat zeker 1.000 hectare pootgoed via deelteeltcontracten wordt verhandeld als eigen geteeld pootgoed. Het ATR-pootgoed is niet gecertificeerd. Eigen geteeld pootgoed is goedkoper dan wanneer je het op de vrije markt koopt. Ebben rekte het begrip van eigen bedrijf erg ver op. Een deelteeltcontract wekt op papier de indruk dat de teelt op het eigen bedrijf plaats vindt van degene die het pootgoed levert, terwijl dat niet zo is. Ook de telers met wie Ebben de contracten afsloot zijn in overtreding."
Het pootgoedbedrijf wist dit niet, stelt Jan Ebben. "We handelden te goeder trouw. De boeren steken er geen cent in, maar stellen alleen grond en arbeid beschikbaar. Wij hebben dit zelf gemeld bij BT. Die is hier heen gestuurd door Agrico. BT wilde een proefproces uitlokken. Een Duitse teler kocht bij ons Fontane-aardappelen. Hij zei die te verkopen in zijn winkel, maar leverde ze af bij het Duitse handelsbedrijf Weuthen als pootgoed. Op de rekening staat dat het om consumptieaardappelen gaat. De rechter geeft ons daarom geen boete. We moeten alleen 4.500 euro meebetalen aan de proceskosten. Als we nog een keer een deelteeltcontract gebruiken voor eigen geteeld pootgoed moeten we 5.000 euro boete betalen per hectare. Maar dat doen we niet meer, want we weten nu hoe het zit."
Bedrijfsleider Ferdy Buffen van Weuthen verwijst naar Agrico, de licentiehouder van Fontane. Agrico-directeur Jan van Hoogen zegt dat BT onafhankelijk werkt van de handelsbedrijven. "De aandeelhouders weten vaak niet eens welke zaken BT aanspant."

Of registreer je om te kunnen reageren.