Akkerbouw

Nieuws 997 x bekeken

Exportbeperking Oekraïne treft alleen tarwe

Kiev - Het ministerie van landbouw in Oekraïne stelt dat exportbeperkingen voorlopig alleen voor tarwe gelden.

Volgende week praat de overheid met de graanhandel of ook de uitvoer van gerst en mais aan banden moet worden gelegd.

De graanhandel in Oekraïne stelt dat er een exportverbod komt per 15 november.

Volgens een mededeling van het Oekraïense ministerie is tot 22 oktober 3,8 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Maar als ook de vastgelegde exportcontracten worden meegenomen, dan is tussen 15 en 20 november de export van tarwe opgelopen naar 5 tot 5,3 miljoen ton. Het ministerie verwijst naar een overeenkomst tussen overheid en graanhandel dat de export niet boven de 5 miljoen ton tarwe mag uitkomen. Het ministerie verwacht dat dat plafond ergens tussen 15 en 20 november is bereikt en raadt de handel aan voorzichtig te zijn met contracten af te sluiten voor na die periode. Door dit nieuws stegen de tarweprijzen de laatste dagen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs en Londen.

De stijging werd versterkt doordat Australië door droogte minder tarwe oogst. Volgens financieel persbureau Bloomberg zakt de Australische tarweproductie naar het laagste niveau in vijf jaar. Bloomberg ondervroeg vier analisten en twee handelsbedrijven. Die verwachten een oogst van 21,2 miljoen ton. Dat is 28 procent lager dan vorig jaar. Het Amerikaanse ministerie van landbouw gaat nog uit van 23 miljoen ton tarwe. De Australische overheid verwacht een oogst van 22,5 miljoen ton.

In de Verenigde Staten is 81 procent van de wintertarwe gezaaid. Gemiddeld over 2007 tot en met 2011 is dat 80 procent. Maar de kieming gaat trager. Nu staat 49 procent van de percelen boven, gemiddeld is dat 56 procent. Veel grond in de noordelijke staten is nog steeds droog nadat in de zomer lange tijd geen regen is gevallen. Daardoor kiemt de tarwe langzamer dan in andere jaren. Analisten vrezen dat veel tarwe slecht ontwikkeld de winter in gaat.

De mais is voor 87 procent geoogst, tegen 49 procent gemiddeld. Van de soja is 80 procent geoogst. Normaal is dat 69 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.