Akkerbouw

Nieuws 785 x bekeken 3 reacties

Cogem: Europa afgehaakt met transgene gewassen

Bilthoven – De ontwikkeling van genetisch gemodificeerde gewassen in Europa is nagenoeg tot stilstand gekomen. Op dit vlak is Europa afgehaakt, stelt de Commissie Genetische Modificatie (Cogem). De EU lijkt volgens het adviesorgaan alleen nog een rol te spelen als afzetmarkt voor transgene gewassen die elders in de wereld worden ontwikkeld.

Cogem adviseert de regering over de risico's van genetisch gemodificeerde organismen. Het adviesorgaan onderzocht de afgegeven vergunningen voor werkzaamheden met genetische gemodificeerde organismen (ggo’s) en de eigen adviezen over vergunningaanvragen over de afgelopen tien jaar. "Onze conclusie is dat genetische modificatie zijn weg begint te vinden in industriële en medische toepassingen, maar de ontwikkeling van gg-gewassen specifiek voor de Europese landbouw is tot stilstand gekomen", stelt Cogem-secretaris Frank van der Wilk.

In de afgelopen tien jaar is in Nederland slechts één nieuwe vergunning voor de teelt van een transgeen gewas afgegeven. Het aantal vergunningen in de EU voor veldproeven met ggo-gewassen daalde naar ongeveer 50 in 2011. Er zijn geen grote bedrijven meer die zich bezighouden met de ontwikkeling van nieuwe gg-gewassen voor de Europese landbouw.

Elders in de wereld gaat de ontwikkeling van ggo-gewassen onverminderd voort. Van der Wilk: "Daardoor is het aantal importvergunningen voor transgene gewassen in de EU de afgelopen tien jaar wel sterk toegenomen. Inmiddels zijn meer dan 50 ggo-gewassen toegelaten voor import, merendeels mais en soja."

Volgens Van der Wilk zal het aantal importvergunningen blijven stijgen. "De verscheidenheid aan gemodificeerde gewassen zal zeker toenemen. Daarmee is niet gezegd dat het volume erg zal groeien."

Laatste reacties

 • B bob

  Lucifer ( monsatan/syngenta/basf/bayer) heeft zijn best gedaan in Europa maar de Mensheid lijkt nog even gespaard van de totale ondergang !

 • Bison

  In Europa vinden ze wel een andere manier om mekaar om zeep te helpen BBob
  does 'Muslim' ring a bell?

 • palmkes55

  We weten dat ondertussen al B bob een groene angsthaas is, maar bovendien kan hij niet lezen en al helemaal niet interpreteren.
  Wie goed leest, ziet namelijk dat de producten van GGO's hun weg beginnen te vinden binnen Europa. We mogen ze dan niet zelf telen (en dus controleren), we mogen deze producten wel invoeren, verwerken en opeten. Leuke (oneerlijke) concurrentie dus...

Of registreer je om te kunnen reageren.