Akkerbouw

Nieuws 2320 x bekeken 4 reacties

Brussel wil invoerrecht graan schorsen

Brussel – De Europese Commissie legt over twee weken een voorstel voor aan de lidstaten voor het schorsen van de invoerheffing op tarwe en gerst. De schorsing geldt van 1 januari tot en met 30 juni 2013 en wordt alleen toegepast op de invoer van tarwe en gerst binnen de TRQ-regeling.

Binnen die regeling mag een bepaalde hoeveelheid tarwe en gerst worden ingevoerd tegen 12 euro per ton. Buiten de TRQ-quota betaalt de importeur 95 euro invoerheffing per ton tarwe en 93 euro per ton gerst. De schorsing geldt al tot 31 december dit jaar.
Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw verwacht dat het voorstel wordt aangenomen. “De voornaamste reden voor het schorsingsvoorstel is het dreigend tekort aan graan op de Europese markt, plus de iets gestegen graanprijzen in de laatste maanden.”
Uit de nieuwe graanbalans van de Commissie blijkt dat de EU aan het eind van dit seizoen, op 30 juni 2013, nog een graanvoorraad heeft van 30 miljoen ton. Dat is genoeg om bijna zes weken verbruik te overbruggen. De verhouding tussen eindvoorraad en verbruik is nog nooit zo laag geweest in de EU.
De voorraad is zo laag omdat de graanproductie tegen valt. De Commissie gaat in de nieuwste prognose uit van een Europese productie van netto 271,6 miljoen ton graan. Dat is bijna 5 miljoen ton lager dan de septemberprognose en ruim 14 miljoen ton minder dan vorig seizoen. Zuid- en Oost-Europa hadden een droog groeiseizoen. Daardoor oogsten Roemenië en Hongarije veel minder mais. In Spanje is veel minder gerst en tarwe gedorst.

Laatste reacties

 • Frans Smit

  Tsss, en wij maar klagen dat we niet vrijelijk onze producten op de wereldmarkt mogen afzetten tegen dumpprijzen.....

 • francois xavier

  schandalig, dat is 1/20 ste van de gangbare prijs. waarom voeren ze dan geen chinezen in om ons werk te verlichten ? aan 12€ pr week !

 • Mels

  weer een bewijs dat we de juiste prijs niet mogen krijgen,vreten voor de leaserijder met een megaflatscreen en een dure hypotheek en onder architectuur gelegde tuin moet goedkoop blijven.Geef het volk brood en spelen en ze zullen zich koest houden.

 • hoekstra811

  inderdaad de boeren mogen de tarwe aard en uien voor een beetje aan de vrachtwagen meegeven zodat die arrogante linkse ambtenarenkliek met haar arbeiders voor weinig kunnen eten en drie keer per jaar naar buitenland op vakantie....

Of registreer je om te kunnen reageren.