Akkerbouw

Nieuws 2081 x bekeken 1 reactie

Britten willen aardappelcontracten openbreken

Londen - De Engelse National Farmers Union wil aardappelcontracten open breken omdat veel telers door de tegenvallende oogst niet aan de afgesproken hoeveelheden kunnen voldoen. ''Het is van het grootste belang om zo snel mogelijk met de koper te gaan praten als de opbrengsten of de kwaliteit tegen vallen,'' aldus voorzitter Tim Papworth van de sectie aardappeltelers.

Volgens de NFU is het aantal telers dat niet aan hun contract kan voldoen nog nooit zo groot geweest. Door de vaak onophoudelijke regen en lage temperaturen van afgelopen zomer is een deel van de aardappeloogst helemaal in het water gevallen, terwijl elders de opbrengsten per hectare veel lager uitvallen dan in vorige jaren. Volgens het laatste weekoverzicht van de Potato Council is net 70 procent van het areaal geoogst terwijl vorig jaar rond deze tijd de hele oogst binnen was. Door de slechte resultaten ligt de gemiddelde spotprijs inmiddels ook ruim drie keer zo hoog als een jaar geleden.

Papworth: ''Sommige inkopers nemen een pragmatische houding aan, omdat ze begrijpen dat de tekorten niet de schuld van de teler zijn. Ik denk dat dat een goed voorbeeld is hoe de verhoudingen in de keten kunnen liggen en ik wil telers dan ook aanraden met hun inkoper te gaan praten om tot een redelijke overeenkomst te komen. Onze leden hebben erg hard gewerkt om aan de eisen van hun klanten te voldoen en die toewijding zou gewaardeerd moeten worden.''

Eén reactie

  • Noordam2

    dit lijkt op overmacht en dan zou redelijk overleg mogelijk moeten zijn.
    staat zoiets niet in het contract omschreven??????

Of registreer je om te kunnen reageren.