Akkerbouw

Nieuws 2137 x bekeken

Brazilië stevent af op recordproductie sojabonen

Sao Paulo - De Braziliaanse akkerbouwers planten dit seizoen een recordareaal van 27,5 miljoen hectare sojabonen.

Volgens de Amerikaanse landbouwraad Jeff Zimmerman in Brazilië komt dat door de recordhoge prijzen in juli. Door de areaalgroei komt de productie in soja-seizoen 2012/2013, dat in Brazilië loopt van februari tot februari, op een record van 82 miljoen ton sojabonen. Volgens Zimmerman is de helft van de nieuwe oogst al verkocht. "Dat is nog nooit eerder gebeurd zo vroeg in het seizoen."

Door de grote productie groeit de export naar 38,5 miljoen ton, volgens Zimmerman eveneens een record. "In 2012 importeert Brazilië 29 miljoen ton kunstmest. Ook dat is nog nooit zo hoog geweest. Veel akkerbouwers gebruiken hoogwaardig zaad."

Afgelopen seizoen oogstte Brazilië 66,5 miljoen ton sojabonen. De oogst viel tegen door droogte. Zimmerman verwacht in Zuid-Brazilië een verschuiving van grasland, mais, rijst en andere bonen naar sojabonen. "In Centraal-Brazilië wordt meer dan 1 miljoen hectare grasland omgezet in sojabonen. Ook zaaien veel akkerbouwers na katoen soja op hetzelfde perceel."

Of registreer je om te kunnen reageren.