Akkerbouw

Nieuws 2561 x bekeken

Bietenprijs in EU varieert sterk

Brussel – De bietenprijs die suikerproducenten betalen aan de akkerbouwers varieert in de Europese Unie met bijna factor twee. In de zuidelijke lidstaten betalen veel suikerproducenten de minimum bietenprijs. In andere lidstaten ontvangen akkerbouwers bijna twee keer de minimum bietenprijs, concludeert de Europese Commissie.

De minimum bietenprijs is in het verleden regelmatig verlaagd en ligt sinds seizoen 2009/2010 op €26,29 per ton bieten. De prijs is gebaseerd op de referentieprijs voor suiker van 404 euro per ton.

Er zijn jaren geweest dat de suikermarktprijs in de EU boven de 700 euro per ton lag, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. “De Commissie verzocht alle lidstaten om aan te geven in welke mate de akkerbouwers in de EU hebben geprofiteerd van de hogere suikerprijs. Het blijkt dat in de zuidelijke lidstaten de bietentelers niet of nauwelijks hebben geprofiteerd. Bij de coöperatieve organisaties in de EU hebben de akkerbouwers daar veel meer van geprofiteerd.”

Volgens de woordvoerder zijn de verwerkers verplicht om minstens de minimum bietenprijs te betalen. “De Commissie geeft aan dat de verordening voldoende ruimte biedt om een hogere bietenprijs te betalen. Als dat niet gebeurt bij een hogere suikerprijs zegt dat wel iets over de relatie tussen de bietenverwerker en de telers.”

Of registreer je om te kunnen reageren.