Akkerbouw

Nieuws 331 x bekeken

'VS bereidt wet voor die cisgenese toestaat'

Dronten – De Verenigde Staten bereiden een wet voor die onderscheid maakt tussen cisgenese en transgenese.

Cisgenese wordt dan voortaan gezien als een veredelingstechniek en niet als genetische modificatie. Dat maakt de toelating van cisgene gewassen gemakkelijker. Dat zei onderzoeker Anton Haverkort van Plant Research International dinsdag op de themadag in Dronten van de landbouwbeurs LNCN. ”In de EU is de discussie hierover nog lang niet afgerond.”

Bij cisgenese worden soorteigen genen op een kunstmatige manier ingebracht. Bij transgenese gebeurt dat met soortvreemde genen. Haverkort: ”In veldproeven blijkt dat cisgene aardappelen met een gen uit de wilde aardappel resistent zijn tegen phytophthora.”

Haverkort is ervan overtuigd dat de cisgene aardappel er komt. ”Phytophthora veroorzaakt wereldwijd voor miljarden euro’s schade. Inmiddels bestaat 10 procent van het wereldwijde akkerbouwareaal uit GMO-gewassen. De EU loopt de kans een GMO-vrij eiland te worden in de wereld.”

Jaap Haanstra, voorzitter van LTO-Akkerbouw, stelt dat telers klaar zijn voor genetisch veranderde gewassen. ”Maar de consument is dat niet. LTO is daarom terughoudend dat te bevechten.”

André Adamse, directeur Retail van aardappelbedrijf Schaap Holland, vreest voor de pootgoedhandelshuizen als cisgene aardappelen worden geteeld. ”Een investering in cisgenese is haalbaar voor hele grote veredelingsbedrijven. Nederlandse handelshuizen kunnen daar niet aan meedoen. Dat gaat ten koste van de Nederlandse positie op de pootgoedmarkt.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.