Akkerbouw

Nieuws 1665 x bekeken

Solynta verwacht in 2015 hybride aardappel

Wageningen – Het is mogelijk aardappelen te produceren uit inteeltlijnen met een hoge mate van homozygotie. Maar het duurt nog jaren voor er een hybride ras op de markt komt.

Het biotechbedrijf Solynta heeft samen met Wageningen UR onderzoek gedaan bij ingeteelde aardappelen. Normaal zijn de nakomelingen van inteelt bij aardappelen niet levensvatbaar.
Solynta heeft aan diploïde aardappelen het Sli-gen toegevoegd uit een wilde aardappel, zegt hoofd R&D Pim Lindhout.

”Daardoor kan de aardappel zichzelf bevruchten. De nakomelingen worden dan snel homozygoot. Hierdoor kunnen ongewenste eigenschappen snel herkend en verwijderd worden, waardoor je goede inteeltlijnen overhoudt. Door de inteeltlijnen te kruisen krijg je een hybride aardappel.”

Uit het onderzoek blijkt dat met deze methode aardappelen zijn te produceren die voldoen aan de eisen van de markt. Lindhout: ”Maar de variatie is nog erg groot. Het duurt wel tot 2015 voor we een hybride ras op de markt zetten.”

Volgens Lindhout gaat de veredeling met de nieuwe methode sneller. ”Normaal zijn aardappelen tetraploïd. Daardoor gaan bij kruisingen ook veel ongewenste eigenschappen mee in de nakomelingen, die in latere generaties de kop opsteken. Nu duurt het wel vijftien jaar vóór een resistentie tegen phytophthora uit een wilde soort is ingekruist. Met onze techniek lukt dat in twee jaar.”

Bij mais wordt de hybridetechniek al tientallen jaren toegepast. Lindhout: ”Bij mais zie je dat de opbrengst van de hybriderassen wel vier keer zo groot is als van de oorspronkelijke moederrassen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.