Akkerbouw

Nieuws 335 x bekeken

'Rusland gaat graanexport beperken'

Moskou - Rusland gaat rond 1 april de export van graan beperken.

Dat verwacht de bond van Russische graanhandelaren, omdat het land dit seizoen al meer dan 20 miljoen ton graan heeft geëxporteerd. De overheid wil de export niet boven de 25 miljoen ton laten uitkomen om een tekort te voorkomen. Voorzitter Arkady Zlochevsky van de Russian Grain Union verwacht dat een heffing de export moet indammen, zei hij tegen persbureau Itar-Tass.

Rusland hoort bij de grootste tarwe-exporteurs ter wereld. Toen het land in augustus 2010 de export van graan verbood, schoot de tarweprijs omhoog. Analisten verwachten in april een soortgelijk effect. De tarweprijs kan verder oplopen omdat in Oekraïne veel tarwe de strenge vorst niet overleeft. Het ministerie van landbouw denkt dat de tarweproductie in Oekraïne dit jaar niet verder komt dan 16 miljoen ton. Dat is 8 miljoen ton minder dan in 2011 is geoogst. Het ministerie stelt een fonds in voor akkerbouwers, zodat ze in het voorjaar de percelen kunnen inzaaien met zomergraan, sojabonen of zonnebloemen. Ook wil de overheid de brandstofprijzen bevriezen om de kosten voor de boeren te beperken.

Analisten van de Rabobank verwachten dat door de kou in Europa en de landen rond de Zwarte Zee de tarweprijzen in het eerste kwartaal van dit jaar oplopen. Ook mais en sojabonen worden duurder. De maisvoorraad is veel kleiner dan gedacht. Bovendien oogst Zuid-Amerika door droogte minder mais en sojabonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.