Akkerbouw

Nieuws 314 x bekeken

Rabo: graanprijs stijgt door vorst en droogte

Londen - De prijzen voor tarwe, mais en sojabonen stijgen het eerste kwartaal van dit jaar. Dat komt door vorst op het noordelijk halfrond en droogte op het zuidelijk halfrond.

Dat schrijft de Rabo Agri Commodity Markets Research in een rapport. De Rabo-analisten verwachten dat de tarweprijs stijgt vanwege de vorst in Europa en rond de Zwarte Zee. Veel wintertarwe overleeft de strenge vorst niet, omdat er te weinig sneeuw is gevallen of omdat de planten te ver zijn ontwikkeld door de zachte winter tot nu toe.

Bovendien krijgt de tarweprijs steun van de situatie op de maismarkt. De Rabo verwacht dat de veehouderij veel meer mais verbruikt dan het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) verwacht. Aangezien de VS verreweg de grootste maisexporteur ter wereld is, verwacht de Rabobank dat er minder mais beschikbaar komt voor de wereldmarkt. Dat duwt de maisprijs omhoog. Het heeft ook een positief effect op de tarweprijs, omdat voerfabrikanten bij dure mais overstappen op tarwe.

De maisprijs wordt ook ondersteund door het droge weer in Argentinië en het zuiden van Brazilië. Beide landen oogsten minder mais. Vooral Argentinië zal minder mais beschikbaar hebben voor de wereldmarkt.

Diezelfde droogte zorgt ook voor een kleinere oogst van sojabonen, alhoewel de soja nog enigszins kan herstellen door de regen van vorige week. Toch zal de prijs van sojabonen niet zo sterk oplopen als van mais en tarwe, denkt de Rabobank. De droogte in Zuid-Amerika zit al voor een groot deel verwerkt in de huidige prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.