Akkerbouw

Nieuws 537 x bekeken

NAK boekt goed jaar met winst van 1,3 miljoen euro

Wieringerwerf - De keuringsdienst NAK heeft vorig jaar een bedrijfsresultaat geboekt van 1,3 miljoen euro.

Voor 2012 wordt een resultaat verwacht van 140.000 euro. De NAK verhoogt de tarieven voor de keuringen. De NAK leed in 2010 een verlies van 2,9 miljoen euro. De keuringsdienst moest toen eenmalig 4,3 miljoen euro in het pensioenfonds storten. In 2009 was het bedrijfsresultaat 0 euro.

Directeur Eric Casteleijn vindt dat de NAK in 2011 goed heeft gedraaid, zei hij in Wieringerwerf op de eerste van een serie telersbijeenkomsten. “We hebben vorig jaar 1.039.763 ton pootgoed gecertificeerd, waarvan een deel van oogst 2010 en een deel van oogst 2011. Dat is een record voor de laatste jaren. In 2010 hebben de telers erg veel pootaardappelen geoogst. Dankzij het goede resultaat hebben we onze solvabiliteit verhoogd van 36 procent naar meer dan 40 procent.”

Voor dit jaar begroot de NAK een overschot van 140.000 euro. Casteleijn: “We ontvangen 600.000 euro minder uit de pootgoedcertificering. Vorig jaar zijn minder pootaardappelen geoogst. Terwijl onze vaste kosten gelijk blijven.”

De NAK verhoogt per 1 mei de algemene keuringstarieven met 2 procent. Casteleijn: “Dat is gelijk aan de inflatie, dus dat valt mee. De keuringstarieven voor zaaizaad stijgen 7,5 procent. Het areaal graszaad is sterk gedaald, waardoor die keuring niet meer kostendekkend is.” Casteleijn vindt de tariefstijging beperkt. “Het is een prestatie om bij een forse daling van de inkomsten de tariefsverhoging beperkt te houden tot de inflatiecorrectie.”

Of registreer je om te kunnen reageren.