Akkerbouw

Nieuws 275 x bekeken

Maisproductie Argentinië valt lager uit door droogte

Buenos Aires – Argentinië oogst door droogte minder mais. Volgens de Nederlandse landbouwraad Freek Vossenaar oogst het land 25 miljoen ton mais.

Eerdere schattingen gingen uit van een recordoogst van 29 miljoen ton. Argentinië is na de VS de grootste maisexporteur ter wereld.

Ondanks de kleinere oogst blijft veel mais beschikbaar voor de export, stelt Vossenaar. ”De productie van 25 miljoen ton ligt 3 miljoen ton boven de opbrengst van 2011. Voor de binnenlandse markt is tussen 8 miljoen en 9 miljoen ton nodig. Dus er is een fors exportoverschot.”

De laatste jaren hanteerde Argentinië exportquota voor mais en tarwe. Vossenaar: ”Daardoor kelderden de binnenlandse prijzen. De onvrede daarover op het platteland is groot.”

Door de droogte is ook de inzaai van soja op veel plaatsen gestopt. Volgens Vossenaar moet een kwart van het soja-areaal nog worden gezaaid. ”Het voordeel van soja is dat het over een langere tijd kan worden gezaaid. Er is dus nog geen sprake van schade. Omdat soja voor de binnenlandse markt weinig belang heeft, geldt er geen exportquotering voor.”

Of registreer je om te kunnen reageren.