Akkerbouw

Nieuws 255 x bekeken 1 reactie

Laag prijsniveau leidt tot krimp uienareaal 2012

Broek op Langedijk – Het uienareaal krimpt volgend seizoen met zeker 5 procent, zeggen zaadverkopers. Dit is het gevolg van het huidige beroerde afzetseizoen. Gelegenheidstelers haken af en in bouwplannen wordt het uienareaal naar beneden afgerond.

De uienzaadverkoop is nog niet afgerond, maar duidelijk is wel dat het areaal zeker 5 procent kleiner wordt dan vorig jaar. De uienteelt kost akkerbouwers dit seizoen alleen maar geld in plaats van dat ze er inkomen uit genereren. Dat heeft, zoals altijd, effect op het teeltoppervlak. ”Ervaren telers laten zich niet uit het veld slaan door een slecht seizoen en zaaien dezelfde hectares in”, merkt Jaap Jonker, verkoopleider bij marktleider De Groot en Slot. ”Ze weten dat het gewas over meerdere jaren prima uit de bus komt. Minder ervaren telers schrikken van het huidige afzetseizoen en twijfelen nu sterk.”

Jonker denkt dat het areaal met 5 procent krimpt. In de twee noordelijkste provincies krimpen de uienarealen het meest. ”Daar hebben we de laatste jaren de meeste uitbreiding gehad.” Ook in Zeeland worden volgend seizoen volgens Jonker minder uien geteeld.

André Boot van concurrent Nickerson-Zwaan zet de areaalkrimp nog scherper neer op 5 tot 10 procent, ook vooral in het Noorden. Hij neigt zelfs meer naar die 10 procent. ”Als iedereen het areaal naar beneden afrond, zit je daar zo aan”, legt de uienspecialist uit.

Het verwachte kleinere areaal stemt Jonker positief. ”Ik denk dat dit goed is. Dit seizoen was de stemming al negatief voor er nog maar een ui was gerooid. We zijn er dus niet rouwig om dat er minder zaad is verkocht. Nu nog hopen op een heel droge zomer in Europa. Daar zijn wij in Nederland behoorlijk op toegerust.”

De verkoopleider verwacht dat het marktaandeel van De Groot en Slot minstens gehandhaafd blijft, maar een groei zou hem ook niet verbazen. Volgens Boot vindt een aardverschuiving plaats in de marktaandelen. ”In het Zuidwesten zijn we met drie evengrote spelers. Onze grootste rassen Centro en Dormo zijn totaal uitverkocht. Dat zegt genoeg. Jammer dat we niet meer zaad beschikbaar hebben.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    moet volgens mij nog veel zaad besteld worden

Of registreer je om te kunnen reageren.