Akkerbouw

Nieuws 212 x bekeken

Haanstra pleit voor handel in opties op termijnmarkt

Dronten - Het zou goed zijn voor de aardappelsector als de termijnmarkt in Frankfurt zou starten met de optiehandel in aardappelen.

Dat vergroot de mogelijkheid voor telers en afnemers om hun prijsrisico’s af te dekken. "Daar wordt aan gewerkt", zei voorzitter Jaap Haanstra van LTO-Akkerbouw op de themadag in Dronten van de landbouwbeurs LNCN. “Dat doen we samen met de Nederlandse Aardappel Organisatie. Akkerbouwers denken nog onvoldoende na over de mogelijkheden die de termijnmarkt biedt om prijsrisico’s te verminderen."

Vorig jaar zijn op de Eurex in Frankfurt bijna 53.000 aardappelcontracten verhandeld. Dat is 7 procent meer dan in 2010. Volgens NAO-directeur René van Diepen blijft de Nederlandse sector overleggen met Eurex over de optiehandel. “Je hebt voldoende marktvolume nodig om de handel in opties mogelijk te maken.”

Van Diepen verwacht dat de handel in opties de termijnmarkt toegankelijker maakt voor telers. Bij opties hoeven de kopers en verkopers alleen de aan- en verkoopkosten te financieren. In de futureshandel moet het contract zelf worden gefinancierd. Dat vergt een grotere investering.

Of registreer je om te kunnen reageren.