Akkerbouw

Nieuws 802 x bekeken

'Droogte in Brazilië erger dan in 2008'

Sao Paulo – De droogte in het zuiden van Brazilië is nu nog erger dan in 2008, toen het land 10 procent van zijn mais- en sojabonenoogst zag verdrogen.

In Argentinië hebben de gewassen minder last van het gebrek aan regen. Bovendien wordt daar volgende week dinsdag regen verwacht.

Gewasadviseur Gail Martell van Martell Crop Protection uit Brazilië vertelt aan analistensite Agrimoney dat de laatste drie maanden van 2011 minder regen is gevallen dan in de laatste drie maanden van 2008. Dat geldt met name voor de deelstaten Rio Grande do Sul en het westelijke deel van Parana.

In Argentinië lijden de gewassen minder door de droogte, zegt Martell. ”Daar is de laatste maanden van vorig jaar wat meer regen gevallen dan in Brazilië.”

De droogte verhindert de Argentijnse en Braziliaanse telers om soja en mais te zaaien. Volgens analisten is zo’n 20 procent van het geplande areaal sojabonen en mais niet ingezaaid. Dat kan ook bijna niet meer omdat het groeiseizoen dan te kort wordt. Bovendien willen telers niet investeren in een onzekere teelt, terwijl de mais- en sojaprijzen de laatste maanden zijn gezakt.

Analisten gaan er daarom vanuit dat beide landen straks veel minder mais en soja oogsten. Dat dreef de graan- en sojaprijzen vorige week omhoog. Maar donderdag zakten de prijzen weer nadat regen werd voorspeld in Argentinië.

Of registreer je om te kunnen reageren.