Akkerbouw

Nieuws 339 x bekeken

Cosun verwacht lichte stijging van bietenprijs

Breda – Cosun verwacht een iets hogere bietenprijs te betalen over de laatste campagne. Voor het hele jaar 2011 verwacht de akkerbouwcoöperatie een gelijk resultaat als over 2010.

Voorzitter Jos van Campen van de raad van beheer benadrukt dat het een schatting is op basis van de resultaten van de eerste drie kwartalen van vorig jaar. ”Begin februari presenteren we de jaarcijfers.”

Van Campen is tevreden met een gelijkblijvend resultaat. ”Cosun heeft vorig jaar immers de dochterbedrijven Nedalco en Unifine Food en Bake Ingredients verkocht. Toch is de verwachting dat Cosun het resultaat op peil weet te houden.”

De grootste plus zit bij aardappelverwerker Aviko, zegt Van Campen. ”Aviko koopt een deel van de aardappelen op contract en een deel op de vrije markt. In het begin van 2011 had Aviko de aardappelprijzen te laag ingeschat, waardoor duurder moest worden ingekocht. Later in het jaar draaide dat om en kon Aviko goedkoper kopen dan verwacht.”

Voor Suiker Unie was 2010 een bijzonder jaar. Van Campen: ”De suikerprijzen in de EU waren lager dan op de wereldmarkt. Dat is nooit eerder gebeurd. De suikerprijzen binnen en buiten de EU kruipen de laatste maanden naar elkaar. Dat is positief voor Suiker Unie. De afzet verliep goed. Suiker Unie rekent alle surplusbieten van 2011 af met de telers.”

In 2010 realiseerde Cosun een omzet van 1.766 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 157 miljoen euro. In 2009 realiseerde Cosun uit een omzet van 1.758 miljoen euro een bedrijfsresultaat van 77 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.