Akkerbouw

Nieuws 422 x bekeken

CZAV boekt over 2011 forse winst en omzetstijging

Wemeldinge – CZAV heeft in 2011 een financieel resultaat geboekt van 5,4 miljoen euro, wat 40 procent meer is dan een jaar eerder.

De omzet van de aan- en verkoopcoöperatie steeg van 304 naar 426 miljoen euro. CZAV spreekt vanwege de onzekere markten geen financiële verwachting voor 2012 uit. Wel verwacht CZAV qua marktaandeel de positie te verstevigen.

CZAV, vooral actief in Zuidwest-Nederland, betaalde in november 2011een recordhoge nakorting van 2 miljoen euro uit aan leden. Het resultaat na belasting komt voor een goed deel voort uit de deelnemingen Agrimarkt, Luc Pauwels en Agrisneltank en de inkoop- en kennisorganisatie CropSolutions, waarin agrarische bedrijven samenwerken.

Deze winst wordt toegevoegd aan de reserve, aldus algemeen directeur Antoon van Vugt. ”De markten voor graan, brandstoffen en meststoffen zijn de laatste jaren zeer beweeglijk geworden. In deze branche bestaan makkelijke jaren niet meer, alleen uitdagende. Daarom is een buffer noodzakelijk. Dat is onomstreden binnen CZAV.”

Voor het lopend jaar verwacht Van Vugt bij een gemiddelde oogst groeiende volumes. CZAV kan met name als graancollecteur profiteren, aldus Van Vugt, omdat het de laatste jaren in vergelijk met de concurrentie relatief hoge uitbetalingen doet aan haar graanleveranciers. Vorig jaar deed CZAV de hoogste uitbetaling in de markt, 215 euro voor maaltarwe.

”Daardoor blijven boeren ons vinden. Voor financiële resultaten vindt ik het doen van uitspraken onverstandig, omdat de prijsontwikkeling zich niet laat voorspellen.” CZAV zegt om de groei vast te kunnen houden te blijven investeren in innovatie. Als voorbeeld noemt CZAV onderzoek naar nieuwe bemestingsproducten zowel in vaste, vloeibare als organische vorm.

Of registreer je om te kunnen reageren.