Akkerbouw

Nieuws 369 x bekeken

België waarschuwt voor DON in Nederlandse tarwe

Brussel – De Belgische voedselautoriteit FAVV heeft een waarschuwing uitgegeven op de Europese meldlijn voor voedselveiligheid RASFF over Nederlandse tarwe.

In een partij zijn te hoge gehaltes van de fusariumtoxine deoxynivalenol (DON) aangetroffen. De vondst van 1,7 milligram per kilo product ligt boven de norm die is toegestaan voor consumptie. ”De partij zou wel geschikt zijn voor dierlijke consumptie”, laat het Productschap Akkerbouw weten, dat geen verdere details kent over de partij.

Uit de melding op de website van RASFF blijkt dat de vondst is gedaan via een eigen test, waarna deze wel is gemeld. Hoe de partij verder is verspreid is nog niet bekend. Ook de herkomst is nog niet bekend. België noemt Nederland als herkomstgebied.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) doet verder onderzoek naar de melding. In 2011 werd in Europa twaalf keer gewaarschuwd voor DON. Die betroffen vooral partijen uit Hongarije, Polen, Denemarken.

De huidige vondst ligt wat betreft de overtreding in lijn met de vondsten uit 2011.

Het bedrijfsleven poogt met monsters en menging van partijen de DON-gehaltes niet te overschrijden. Dat kan in vochtige teeltomstandigheden. Het PA wijst erop dat in 2011 een hogere kans bestond op fusarium.

Of registreer je om te kunnen reageren.