Akkerbouw

Nieuws 296 x bekeken

BLGG gaat roofaaltjes analyseren

Wageningen – Onderzoekslaboratorium BLGG AgroXpertus biedt een nieuw onderzoek aan: de roofaaltjesanalyse.

Roofaaltjes zijn een goede indicator voor de kwaliteit van het bodemvoedselweb en daarmee van de bodemvruchtbaarheid, legt BLGG uit. De analyse van roofaaltjes geldt als aanvullende bepaling bij gewasgericht en diagnostisch onderzoek.

Roofaaltjes staan aan de top van de ondergrondse voedselpiramide. Geen of weinig roofaaltjes betekent dat schadelijke aaltjes en andere bodemorganismen vrij spel hebben. Daarnaast zijn roofaaltjes gevoelig voor stress. Een perceel dat bijvoorbeeld tijdens de oogst ’ruw’ is behandeld, bevat minder roofaaltjes dan grond die op de juiste wijze is behandeld.

De analyse van roofaaltjes doet BLGG AgroXpertus met behulp van DNA-technieken. Hierdoor kan de analyse van roofaaltjes in hetzelfde monster plaatsvinden als die van plantparasitaire aaltjes.
Naast het analyseresultaat vermeldt het verslag ook een richtlijn of streefwaarde. Binnenkort wordt de advisering verder uitgebreid op basis van de gevonden aantallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.