Akkerbouw

Nieuws 438 x bekeken

BASF: honinguitspraak ook reden om te stoppen met GMO

Ludwigshafen – Een belangrijke beweegreden van agroconcern BASF om te stoppen met de ontwikkeling van transgene gewassen is de uitspraak van het Europese Hof van Justitie over honing.

Het hof oordeelde vorig jaar dat honing waarin pollen zitten van transgene planten niet mag worden verkocht. De honing is door de vermenging een ander product, ongeacht of de grondstof bewust of onbedoeld is toegevoegd.

De uitspraak betekent dat de teelt van transgene gewassen bij bijenkasten onmogelijk wordt. ”Het was voor BASF een belangrijke reden voor het besluit de planttechnologische activiteiten te verplaatsen naar de Verenigde Staten”, zegt een woordvoerder. ”De uitspraak kan onvoorziene gevolgen hebben. Daarnaast is er te weinig draagvlak voor genetisch gemodificeerde gewassen (GMO) onder politici, consumenten en boeren.”

BASF ziet ook af van de teelt in de EU van Amflora, de GMO-aardappel die in 2010 een teelttoelating kreeg, zegt de woordvoerder. ”We zochten boeren om dit jaar Amflora te telen. We hadden al een manager aangesteld om de teelt in Nederland te begeleiden.”

BASF gaat wel verder met de teelttoelating van de genetisch veranderde aardappelsoorten Amadea, Fortuna en Modena. Avebe verkocht vorig jaar Modena aan BASF. De woordvoerder van Avebe meldt dat het bedrijf hierover met BASF gaat praten. ”Wij herkennen de beweegredenen van BASF.”

Of registreer je om te kunnen reageren.