Akkerbouw

Nieuws 266 x bekeken

BASF concentreert activiteiten in North-Carolina

Limburgerhof – BASF Plant Science concentreert de activiteiten op het gebied van de plantenbiotechnologie in North Carolina in de USA.

Hier, in de plaats Raleigh, komt ook het hoofdkantoor van dit bedrijfsonderdeel. Dit is nu gevestigd in Limburgerhof in Duitsland. De maatregel wordt genomen uit onvrede over de geringe acceptatie van transgene teelt in Europa. Dat bleek recent met name bij de teelt van het door BASF ontwikkelde transgene aardappelras Amflora.

Dat heeft het Duitse concern vandaag meegedeeld. "We zijn ervan overtuigd dat de plantenbiotechnologie een van de sleuteltechnologieën van de 21 eeuw is. Het in grote delen van Europa echter nog steeds aan voldoende acceptatie bij de meerderheid van de consumenten, agrariërs en politici. Daarom is het vanuit de optiek van een ondernemer niet zinvol om verder te investeren in producten voor deze markt. We gaan ons voortaan concentreren op de aantrekkelijke markten in Noord- en Zuid-Amerika en de groeimarkten in Azië ,” licht directielid Stefan Marcinowski van BASF Plant Science toe.

Door de maatregel gaan in de Europese vestigingen 140 arbeidsplaatsen verloren, hoofdzakelijk in Limburgerhof maar bijvoorbeeld ook in Svalöv in Zweden. De vestiging in Svalöv verdwijnt helemaal, evenals die in het Duitse Gatersleben. Pleister op de wonde is dat het bedrijf de onderzoeksvestigingen in Berlijn en het Belgische Gent wil uitbreiden. "Hoewel de omstandigheden in Europa voor de transgene teelt niet voordelig zijn, gaat het hier om onderzoeksinstituten van wereldfaam,” meent BASF Plant Science.

Of registreer je om te kunnen reageren.