Akkerbouw

Nieuws 225 x bekeken

ADM boekt slecht laatste kwartaal 2011

Decatur - Het graanhandelsbedrijf Archer Daniel Midlands heeft het slechtste kwartaal gedraaid in twintig jaar.

ADM boekte van oktober tot en met december 2011 een nettowinst van 80 miljoen dollar (61 miljoen euro). Dat is 89 procent minder dan in het laatste kwartaal van 2010, toen het bedrijf 732 miljoen dollar (556 miljoen euro) verdiende. Het bedrijfsresultaat van ADM in het laatste kwartaal van vorig jaar komt op 648 miljoen dollar (492 miljoen euro). Dat is 52 procent minder dan in de periode van oktober tot en met december 2010. Maar de laatste drie maanden van 2010 was het beste kwartaal dat ADM ooit had laten zien. De omzet in het laatste kwartaal van 2010 bedroeg 23,3 miljard dollar (17,7 miljard euro). Dat is een stijging van 11,4 procent.

ADM heeft een moeilijk kwartaal achter de rug, zegt directievoorzitter Patricia Woertz. “We haalden lagere marges op de oliehoudende zaden. De resultaten in mais daalden. En ADM presteerde niet goed in de internationale handel. Maar we blijven optimistisch voor de langere termijn.”

ADM heeft last van de kleinere vraag naar Amerikaans graan. De VS heeft minder graan geoogst, terwijl andere landen meer hebben geproduceerd. Daardoor is minder Amerikaans graan verkocht op de wereldmarkt.

Op de verwerking van mais leed ADM een verlies van 133 miljoen dollar (101 miljoen euro). In het laatste kwartaal van 2010 verdiende ADM daar nog 399 miljoen dollar (303 miljoen euro) mee.
Bij de verwerking van oliehoudende zaden daalde het bedrijfsresultaat met 72 miljoen dollar (55 miljoen euro) naar 253 miljoen dollar (192 miljoen euro).

Of registreer je om te kunnen reageren.