Akkerbouw

Nieuws 305 x bekeken

Zorg om uienoogst groeit

Dronten – De kwaliteit van uien holt achteruit door de regen en problemen nemen toe. Watervellen, vocht in de halzen, bacteriezuur. In elke partij uien komt volgens kenners wel iets voor.

Watervellen, vocht in de halzen, bacteriezuur; in elke partij uien komt volgens kenners wel iets aan schade voor.

In bruto tonnen wordt het een superoogst. Over de kwaliteit nemen de zorgen echter toe.

De noodzaak om te rooien is groot. Jaap Jonker van De Groot en Slot wijst erop de aardappelrooier te laten staan als de weersomstandigheden beter zijn, om dan eerst de uien te gaan oogsten.  ”Bijna alle percelen zijn afgestorven, dan moeten de uien echt de grond uit.”

Op percelen met weerschade komt bacteriezuur voor. ”Op het oog lijkt het een prima ui, maar als je deze opensnijdt zie je grijze randen en ruik je zure lucht. Verraderlijk in bewaring. Zo’n ui krijg je niet droog.”

Paul Hooijman van DLV Plant vreest dat elke partij uien iets mankeert dit jaar. ”De manier van binnenrijden bepaalt of het een goede of slechte partij wordt.”

De uienprijs zakt intussen wekelijks. Op dit moment wordt 3 tot 4 euro genoteerd voor 100 kilo uien, dat is ver beneden de kostprijs.

Bij pootaardappelen is nu bijna de helft gerooid. De opbrengst is lager dan vorig jaar, de kwaliteit is goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.