Akkerbouw

Nieuws 556 x bekeken

Vorst vroeger dan ooit in Canada en noorden VS

Winnipeg – Het groeiseizoen in de Prairies in Canada en in het noorden van de VS is tot een einde gekomen door vorst. In de Prairies in Canada, waar veel graan wordt geteeld, komt de temperatuur niet af nauwelijks meer boven nul.

Volgens de Canadian Wheat Board (CWB) is 78 procent van het graan nu geoogst. ”Gemiddeld is rond deze tijd van het jaar 71 procent van het graan geoogst. Vorig jaar was dat slechts 26 procent”, meldt de CWB in een nieuwsbrief.

Ook in de VS hebben de gewassen last van nachtvorst, meldt analistensite Agrimoney. ”De vorst heeft vooral gewassen in de staat Minnesota in het Noorden van de VS beschadigd. De vorst drukt de opbrengstverwachtingen van mais en sojabonen.”

Volgens de gewasscores van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA), hebben ook gewassen in North Dakota en Wisconsin te lijden gehad van vorst. Volgens het USDA is nu 10 procent van de mais in de VS geoogst. Van alle mais die nog niet is geoogst in de VS beoordeelt het USDA 51 procent als goed of uitstekend. Vorig jaar op 19 september viel 68 procent van de maispercelen in de twee hoogste gewasscores.

De oogst van sojabonen is nog niet begonnen in de VS. Volgens het USDA staat 53 procent van de soja er goed of uitstekend bij. Vorig jaar op 19 september was dat 63 procent. ”Strenge vorst heeft een eind gemaakt aan het groeiseizoen in delen van het noorden van de VS”, aldus het USDA. ”In Minnesota is de strengste vorst gemeten in deze tijd van het jaar.”
In de VS is de tarweoogst vrijwel afgerond. Er moet nog 7 procent van de zomertarwe worden geoogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.