Akkerbouw

Nieuws 162 x bekeken

Voorsprong akkerbouwseizoen weg, pootgoedoogst loopt achter

Den Haag – De akkerbouw is de voorsprong van het voorjaar kwijt en de pootgoedoogst loopt zelfs bijna twee weken achter.

Het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw concludeert na een rondje over de velden dat van de hoofdoogst consumptieaardappelen nog geen 5 procent is gerooid. ”Het gevoel is dat de oogst wat is vertraagd, wat wordt ingegeven door het vroeg en voorspoedig verlopen seizoen. Dit is echter niet echt het geval aangezien normaliter half september het rooien van de hoofdoogst op gang komt.”

Dat wordt beaamd door Paul Hooijman van DlV PLant. ”Het is een heel normale periode om consumptieaardappelen te rooien. Dit moet nog beginnen. Gezien de voorsprong in het voorjaar, hadden telers dit eerder willen doen. Dat geldt ook voor de uien. Dat gewas is snel afgestorven.”
pootgoed is echter een ander verhaal. Hooijman neemt in Flevoland en Noord-Holland een achterstand van bijna twee weken waar. ”Nog ruim een derde moet worden gerooid. Dat had al binnen moeten zijn.”
De opbrengsten van pootgoed is lager dan normaal, 15 procent is een veel gehoord getal in de sector.

De omstandigheden zijn moeilijk. Hooijman: ”Op zware grond, zoals hier tussen Lelystad en Harderwijk, komt onderin aardappelruggen rot voor. Geen reden tot paniek, maar gewoon iets om alert op te zijn. Vooral bij het bewaren.”

Ook spoelde wind en regen van de afgelopen dagen aardappelen bloot. ”Die worden na een paar dagen groen. Dat is tarra. Oppassen ook bij het doodspuiten van loof, want dat kan bij kaal liggen effect op het product hebben.”

BAI merkt verder op dat het sentiment voor aardappelseizoen 2011-2012 verre van positief is. Insiders melden dat door de flinke regenval van de laatste weken in vooral het noorden van Nederland de gemiddelde hectareopbrengst niet zo hoog wordt als eerder verwacht.

Als alle aardappelen in Europa worden gerooid, wordt het volgens BAI niet eenvoudig om de marktprijzen van vrije aardappelen op een acceptabel peil te krijgen. ”Naast de gemiddeld hoge hectareopbrengst lijkt de kwaliteit en daarmee het rendement optimaal te worden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.