Akkerbouw

Nieuws 358 x bekeken

Uienoogst nadert einde

Warmenhuizen – Akkerbouwers maken deze week een inhaalslag met de oogst.

Teeltbegeleider Johan Voragen van Bejo Zaden: ”De uienoogst komt groteendeels klaar deze week. Voor deze week was 50, 60 procent gerooid en na deze week wel 90 procent. Dan kun je zeggen dat de oogst binnen is.” Dat wil nog niet zeggen dat alles in de schuur komt. ”Het kan maar zo op het land blijven liggen. Laden heeft nu even geen prioriteit.”

Volgens Paul Hooijman van DLV Plant zijn de uien in Flevoland gerooid. Nog 60 tot 70 procent moet worden geladen. ”Het is moeilijk een plekje in bewaring te vinden en afland verkopen is moeilijk nu handelaren niet willen kopen. De stemming is flauw.”

De kwaliteit is redelijk. De opbrengsten zijn hoger dan normaal, waarbij opvalt dat uien van de klei 10 procent meer opbrengen en uien van lichte grond zeker 10 procent minder. ”Normaal gesproken leveren lichte percelen een hogere opbrengst. De lagere opbrengst kan komen door bladvlekken of uitspoeling van stikstof door de regen. Ik weet het niet precies.”

Ook de aardappeloogst vordert gestaagd. Zo’n 60 procent is gerooid. ”Alles ligt op schema. Er gebeurt heel veel dezer dagen. De aardappelen zijn grof met hoge onderwatergewichten. Hier en daar komen we rot tegen.” De pootgoedoogst is afgerond in Flevoland.

Gijsbrecht Gunter van Stichting Afzetbevordering Ui (SAU) schat dat de uienoogst voor zeker de helft is gevorderd. ”Eind van de week is misschien driekwart gerooid. Het schiet heel mooi op. De kwaliteit van deze enorme oogst ligt ver uit elkaar. Bij het rooien blijven stukken liggen, omdat er iets mee is. Zoals een fusariumaantasting, Op zo’n tarrakorting zitten telers nu helemaal niet te wachten. Er zal dus wat worden ondergeploegd dit seizoen.”

In het Zuidwesten ligt de uienoogst volgens Luc Remijn van DLV Plant medio volgende week achter de planken. ”De opbrengsten zijn goed tot zeer goed. Telers laten de uien op het land drogen, logisch.”

De aardappeloogst is in de regio Zeeland volop aan de gang. ”Bewaren is lastig, omdat het warm is. Er komt nog wel eens een rotje voor in de aardappelen, dat ontwikkelt zich snel bij hoge temperaturen.”

Het rooien gaat goed met dit weer. De kwaliteit lijkt goed, de opbrengst is wisselend. ”Planten hebben minder knollen en je kunt de aardappelen niet oneindig laten groeien.”

Of registreer je om te kunnen reageren.