Akkerbouw

Nieuws 178 x bekeken 1 reactie

USDA schat oogst tarwe en mais structureel te hoog

Doetinchem – De Amerikaanse overheid schat de productie van tarwe en mais in de septemberprognose structureel te hoog in. Bij mais is de afwijking veel groter dan bij tarwe, blijkt uit onderzoek van agd.media.

In het onderzoek is gekeken naar de prognose die het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) ieder jaar rond half september maakt van de wereldproducetie van tarwe en mais. Dat is vergeleken met de werkelijke productie die het USDA twee jaar later publiceert.

Bij mais valt de septemberprognose de laatste tien graanseizoenen negen keer te hoog uit in vergelijking met de werkelijke productie. De afwijking varieert van plus 1,9 tot plus 7,2 procent.
Bij tarwe valt ook negen van de tien prognoses hoger uit dan de werkelijke oogst. Bij tarwe varieert de afwijking minder, namelijk van 0 tot 3,1 procent. Half september is de tarweoogst op het noordelijk halfrond vrijwel klaar, terwijl de mais nog geoogst moet worden.

Maar ook binnen één graanseizoen wijken de prognoses af van elkaar. Het USDA heeft de septemberprognose van tarwe voor seizoen 2011/2012 met 2,4 procent verhoogd ten opzichte van de juliprognose. Bij mais is de oogstverwachting in twee maanden met 2,0 procent verlaagd.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Dag Jan,

  De maandelijkse rapport (WASDE Report), wordt wereldwijd gevolgd. De mondiale graannoteringen en sentimenten worden sterk beïnvloed door de uitkomsten van het zogenaamde Word Agricultural Supply and Demand Estimates uitgegeven door USDA.
  Mijn complimenten dat jij de moeite hebt genomen om deze rapportage te evalueren en te analyseren.
  Uit jouw onderzoek blijkt dat er veel te veel waarde wordt gehecht aan de maandelijkse publicatie.
  Wel moet worden aangemerkt dat bij gebrek aan transparantie in de graanmarkt er voorlopig niets zal veranderen. Er zijn geen andere instellingen die WASDE overtreffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.