Akkerbouw

Nieuws 232 x bekeken

'Tarweprijsontwikkeling staat niet los van aandelenkoers'

Erfurt – De prijsontwikkeling van tarwe is de afgelopen jaren in een hechte relatie komen te staan met de ontwikkeling op de effectenbeurzen.

Dat zegt grondstoffenmarktanalist Eugen Weinberg van de Duitse Commerzbank.

De correlatie tussen de aandelenkoersen en de prijs van tarwe becijfert de analist op 80 procent. ”Een blik op de DAX in Frankfurt geeft daarmee meteen ook duidelijk uitsluitsel over de tarweprijs”, constateert Weinberg, die zijn visie ventileerde op de jaarlijkse Unternehmertage van landbouwmaatschappij Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft in Erfurt.

Omdat de tarweprijs bepalend is voor de prijsontwikkeling van de meeste andere landbouwgrondstoffen fluctueren ook deze volgens Weinberg met de aandelenprijzen mee. Op de aandelenmarkt wordt in toenemende mate gebruikt gemaakt van technische analyses dan wel zogenoemde chartanalyses.

In combinatie met het feit dat door de lage rente veel geld naar de grondstoffenmarkt vloeit, worden daardoor de prijsschommelingen verder versterkt. ”Bij de inschatting van de prijsontwikkeling op de landbouwgrondstoffen kan daarom niet meer worden uitgegaan van alleen aanbod en vraag, daar de richting wordt aangegeven door internationaal opererende financiële professionals. Vanuit de optiek van de bankier zijn om die reden gecompliceerde strategieën nodig voor de waarborging van de prijs”, aldus Weinberg.

Of registreer je om te kunnen reageren.