Akkerbouw

Nieuws 373 x bekeken 1 reactie

Tarwe en mais goedkoper op termijnmarkten

Parijs/Chicago – De noteringen voor tarwe en mais zijn deze week op de termijnmarkten in Parijs en Chicago gedaald.

Na de prijsstijging van vorige week en begin deze week hebben veel speculanten hun winst genomen door hun termijncontracten weer van de hand te doen. Ze zijn bezorgd over slechte berichten over de economie in de EU en de VS en vrezen dat een nieuwe economische crisis een daling veroorzaakt van het graanverbruik.

Deze berichten hadden meer invloed op de termijnmarkt dan de zorgen die er zijn over de kwaliteit van de Duitse en Poolse tarwe en de aanhoudende droogte in de VS, waar de mais erg veel last van heeft. In de stad Wichita in de Amerikaanse staat Kansas is voor de 51-ste dag op rij een temperatuur gemeten boven de 100 graden Fahrenheit (38 graden Celsius) Dat is in 75 jaar niet voorgekomen.

Tarwe noteerde in Parijs voor levering in november donderdagavond € 208,75 per ton. Dat is 0,7 procent lager dan vorige week vrijdag, toen het novembercontract sloot op € 210,25. Het maiscontract voor levering in november zakte in één week 50 cent en sloot donderdag op 213 euro per ton. Vrijdag zakten de noteringen voor tarwe en mais weer iets verder.

De termijnmarkt in Chicago laat hetzelfde beeld zien als in Parijs. Het eerstaflopende contract voor tarwe in september werd 6,1 procent goedkoper in één week. De notering van het septembercontract voor mais zakte 3,2 procent. Vrijdag stegen de mais- en tarweprijzen iets in Chicago.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan Bakker

    "Na de prijsstijging van vorige week en begin deze week hebben veel speculanten hun winst genomen door hun termijncontracten weer van de hand te doen"
    Jan, verklaar je nader a.u.b.

Of registreer je om te kunnen reageren.