Akkerbouw

Nieuws 297 x bekeken

Tarwe en mais goedkoper op termijnmarkt

Parijs/Chicago – Op de termijnmarkten in Parijs en Chicago zijn de tarwe- en maisprijzen vorige week gedaald. In Parijs zakte de tarweprijs voor levering in november in één week met 2,8 procent naar € 191,50 per ton op vrijdag. Mais zakte 4,4 procent naar 196 euro. In Chicago daalde de tarweprijs in één week 6,9 procent en de maisprijs 7,5 procent.

Ook op de fysieke markten stonden de tarwenoteringen vorige week onder druk. Volgens het Productschap Akkerbouw geeft de tarwemarkt daar geen aanleiding toe. ”De theoretische voorraden zijn minimaal gelijk aan die van vorig seizoen”, meldt het productschap in het Weekbericht Granen.

”Maar door het opheffen van het Russische exportverbod is er voldoende tarwe beschikbaar. De kopers van tarwe zijn terughoudend door de onzekere economische situatie. De gerstnoteringen bleven stabiel of daalden op de wereldmarkt. Ook de maïsnoteringen daalden fors maar zijn nog altijd 15 tot 25 procent hoger dan in dezelfde periode vorig seizoen. Ook de graannoteringen op de Europese markten daalden, met uitzondering van gerst en haver. De belangrijkste redenen zijn de mogelijke economische crisis in de EU in combinatie met speculanten die hun winst pakken.”

Analistensite Agrimoney verwondert zich over de dalende graanprijzen. Veel analisten verwachten een stabiele of stijgende tendens bij de graanprijzen. Analisten van Credit Suisse wijzen op de krappe graanvoorraad in de wereld. Ook analisten van Rabobank, Morgan Stanley en Goldman Sachs stellen dat de handelaren op de termijnmarkten graan te laag waarderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.