Akkerbouw

Nieuws 338 x bekeken

‘Roemeense blokkade tulpen lijkt op chantage’

Brussel – De Roemeense blokkade van Nederlandse tulpen en tulpenbollen lijkt ”verdacht veel op chantage”. Dat vinden Europarlementariërs Wim van de Camp en Esther de Lange van het CDA.

Ze hebben om opheldering gevraagd aan Eurocommissaris Michel Barnier (interne markt) over de kwestie.

De Europarlementariërs vinden met name de timing van de blokkade verdacht. Nederland dreigde vorige week zijn vetorecht te gebruiken tegen de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot het paspoortvrije Schengengebied.

Donderdag komen de Europese ministers belast met deze kwestie bijeen om over de toetreding te besluiten.

Afgelopen weekeinde werd bekend dat de Roemeense autoriteiten de import van Nederlandse bloemen, bollen en zaden tegenhoudt op verdenking van besmetting met een bacterie. Vorig jaar exporteerde Nederland volgens het Productschap Tuinbouw voor 28,8 miljoen euro aan bloemen naar Roemenië en voor 175.000 euro tulpenbollen.

De Lange wil onder meer weten om welke bacterie het gaat en welke laboratoriumresultaten de aanwezigheid van de bacterie vaststellen. Hebben de Roemenen bewijs, dan staan ze natuurlijk in hun recht, aldus de Europarlementariër. ”Maar het heeft er de schijn van dat de Roemeense autoriteiten de Nederlandse tulp, een kernproduct voor de Nederlandse economie met een hoge symbolische waarde, uitgekozen hebben voor een stukje ouderwetse chantage.”

”Er is absoluut geen sprake van de aanwezigheid van bacteriën”, reageerde een woordvoerder van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland maandag. ANP

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.