Akkerbouw

Nieuws 326 x bekeken

Recordopbrengst cichorei verwacht

Roosendaal – De twintigste cichoreicampagne, die donderdag 8 september begint, stevent af op een recordopbrengst. Dat meldt verwerker Sensus.

De wortelopbrengst is 20 procent hoger dan normaal en de inulineproductie is normaal tot iets boven gemiddeld, legt manager agrarische zaken René Schunselaar uit. Hij noemt een inulinepercentage van 17 procent op basis van bemonsteringen vorige maand.

Het seizoen was eigenlijk ideaal voor de cichoreiteelt, concludeert Schunselaar. ”Het warme en zonnige voorjaar zorgde voor een goed begin, mits het zaad vroeg genoeg was gezaaid om van het vocht in de grond gebruik te kunnen maken om te kiemen. Vervolgens is het van belang dat het niet te warm is en er voldoende water beschikbaar is. De afgelopen zomer was dus perfect voor de volumegroei van cichorei.”

Onkruid was wel weer een probleem. ”Niet alleen cichorei ging goed uit de startblokken, onkruid ook. Telers hebben hiervoor de nodige inspanningen moeten leveren en dat is volgens mij gelukt. Maar er zit licht aan het eind van deze tunnel. Ik kan nog niet precies zeggen hoe dat zit.”

Of registreer je om te kunnen reageren.