Akkerbouw

Nieuws 484 x bekeken

Polen oogst minder graan

Warschau – Polen heeft dit jaar 24,1 miljoen ton graan geoogst, schat het nationale bureau voor de statistiek GUS. Dat is veel minder dan de 27,9 miljoen ton waar de Europese Commissie in de laatste oogstprognose van eind augustus van uit gaat.

Volgens GUS hebben de Poolse akkerbouwers 5,5 procent minder graan geoogst dan vorig jaar en 2,8 procent minder dan het meerjaarlijkse gemiddelde van 2001 tot en met 2005. Door de natte herfst van vorig jaar is veel wintertarwe laat gezaaid. Daardoor is meer graan uitgewinterd. In mei hadden de gewassen last van droogte. Tijdens de oogst van het graan heeft neerslag de opbrengst verder gedrukt.

De Europese Commissie schat dat Polen 27,9 miljoen ton graan heeft geoogst. Dat is bijna 4 miljoen ton meer dan waar GUS van uit gaat. Volgens de Commissie heeft Polen vorig jaar 27,3 miljoen ton graan geoogst. Het GUS schat oogst 2010 op 25,5 miljoen ton. Het graanareaal in Polen is volgens de Commissie vrijwel stabiel gebleven op 8,5 miljoen hectare. Dat is 15 procent van het hele Europese graanareaal.

Ook de inschatting van de Commissie voor Duitsland valt veel hoger uit dan die van nationale bronnen. De Commissie ging eind augustus nog uit van een Duitse graanoogst van 43,9 miljoen ton. Het Deutsche Bauern Verband schat de oogst op 39 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.