Akkerbouw

Nieuws 185 x bekeken

Plannen Brussel zetten bietenteelt Rijnland op losse schroeven

Bonn - Bij omzetting van de huidige suikermarkthervormingsplannen van de Europese Commissie verdwijnt de bietenteelt uit het Duitse Rijnland.

Dat zegt Bernard Conzen, voorzitter van het Rheinische Rübenbauer-Verband (RRV) en de Arbeitsgemeinschaft Deutscher Rübenbauerverbände (ADR). De hervormingsplannnen voorzien een daling van de bietenprijzen in de periode tot 2020 met 20 procent ten opzichte van 2009/10. ”Dan is de bietenteelt in veel regio’s, waaronder bijvoorbeeld het Rijnland, nauwelijks nog concurrentief,” meent Conzen, die echter hoop put uit het standpunt van een meerderheid in het Europese parlement. Deze instantie wil de marktregeling van nu handhaven tot 2020. ”Daarvoor gaan wij ons ook inzetten en we hebben goede argumenten,” aldus de bestuurder.

De bietenteelt in het Duitse Rijnland is van forse betekenis. Drie fabrieken van verwerker Pfeifer&Langen in Euskirchen, Appeldorn en Jülich (Gulik) zorgen voor het economische fundament onder deze teelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.