Akkerbouw

Nieuws 271 x bekeken

Per hectare 10,7 procent meer aardappelen in EU

Kain – De akkerbouwers in de EU oogsten dit jaar gemiddeld 31,37 ton aardappelen per hectare. Dat is 10,7 procent meer dan vorig jaar, terwijl de vraag naar aardappelen en aardappelproducten stabiel blijft. De prijzen staan daardoor onder druk.

De hectareopbrengsten liggen dit jaar 10,2 procent boven het gemiddelde over de jaren 2006 tot en met 2010, zei econoom Christoph Hambloch van het Duitse marktbureau AMI woensdag op de aardappelmanifestatie Potato Europe in het Belgische Kain. ”Het aardappelareaal is met 0,6 procent gegroeid naar 2.037.000 hectare. Er zijn dus veel meer aardappelen dan afgelopen seizoen.”

Hambloch constateert dat de aardappelen in de EU drie groeizame maanden hebben gehad. ”Er zijn minder knollen gevormd per plant door droogte in april en mei. Maar de aardappelen zijn groter, waardoor de hectareopbrengst hoger is dan vorig jaar.”

Bovendien is het onderwatergewicht hoger. ”De industrie heeft minder grondstof nodig om dezelfde hoeveelheid product te maken. Terwijl de consumptie van aardappelen en aardappelproducten licht daalt. Dat drukt de aardappelprijs.”

Hambloch stelt dat in anderhalve maand de prijs in elkaar is gezakt. ”Dat begon in juni. Door het vroege voorjaar kwamen er eerdere vroege aardappelen op de markt. Bovendien zijn meer aardappelen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten geïmporteerd.”

Lichtpunt is dat de aardappelen in Oost-Europa moeilijk bewaarbaar zijn. Hambloch verwacht daarom dat de aardappelprijs in het voorjaar kan aantrekken. ”Maar dan moet de teler de kwaliteit op peil kunnen houden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.