Akkerbouw

Nieuws 403 x bekeken

Ongeveer helft van pootgoed gerooid

Emmeloord/Joure – Ongeveer de helft van de pootaardappelen is gerooid.

Daarmee loopt de oogst niet veel achter op andere jaren, maar de periode tussen doodspuiten van het loof en het rooien is dit jaar lang.

Door de droogte en de warmte in het voorjaar liep het groeiseizoen drie tot vier weken voor op andere jaren. ”Die voorsprong zijn we nu kwijt”, zegt directeur Peter Ton van handelshuis Stet Holland. ”Bij ons is iets meer dan de helft van het pootgoed gerooid. De kwaliteit heeft nog niet te lijden van de neerslag, op enkele incidentele plekken na.”

Bij Agrico is rond de 45 procent van de pootaardappelen uit de grond gehaald, zegt directeur Jan van Hoogen. ”De opbrengsten in de pootgoedmaat liggen zo’n 15 procent lager dan vorig jaar, maar toen waren de opbrengsten hoog. Het pootgoed is grover dan in andere jaren. Op 21 juni zijn de eerste percelen doodgespoten. De periode tussen doodspuiten en de oogst is dit jaar erg lang.”

Bij HZPC is ongeveer 40 procent geoogst, zegt financieel manager Jan Hoogenboom. ”De opbrengst is aanmerkelijk lager dan vorig jaar. Het is de vraag of we het meerjaarlijks gemiddelde halen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.