Akkerbouw

Nieuws 194 x bekeken

Onderzoek NAK stagneert door regen

Emmeloord – Zowel de nacontrole als het AM-onderzoek stagneerde de afgelopen weken door regenval, meldt de keuringsdienst NAK. In sommige regio’s konden geen monsters worden genomen.

Toch vordert de monstername voor de nacontrole van het pootgoed op virus gestaag: van 65 procent van de te onderzoeken knollen zijn monsters ontvangen. De NAK verwacht de rest in oktober binnen te krijgen. Het verlagingspercentage is nu 13,8 procent. Dit betreft echter nog maar 11 procent van de te onderzoeken oppervlakte.

Naast de traditionele nacontrole met de Elisatoets wordt de snelle PCR-methode ingezet voor de vroege export. Tot nu toe zijn door de handelshuizen 1.700 monsters aangevraagd via de PCR-methode, waarvan 1.057 monsters zijn ontvangen. Daarvan hebben 972 monsters al een uitslag.
Ook de AM-bemonstering liep vertraging op door het slechte weer.

Verder heeft de NAK 1.862 monsters voor schoninganalyse (C-monsters) ontvangen. Dit is 88 procent van de begroting. Van het monsteraanbod zijn 1.355 monsters geschoond, 754 gezuiverd, 137 kiemkrachtsonderzoeken afgerond en 471 in kieming.

Of registreer je om te kunnen reageren.