Akkerbouw

Nieuws 199 x bekeken

Ondanks regen nog genoeg aanvoer bij fabrieken

Doetinchem – De aanvoer van bieten, cichorei en zetmeelaardappelen naar de fabrieken is voldoende. Maar de verwerkers moeten soms planningen omgooien om de aanvoer op peil te houden.

Bij cichoreiverwerker Sensus zijn geen problemen met de aanvoer, zegt manager René Schunselaar. ”We gebruiken dit jaar voor het eerst de cichoreimuis, een omgebouwde bietenlader. De cichorei die met de muis is opgeladen heeft minder dan tien procent tarra. Uit gebieden waar die nog niet wordt gebruikt, ligt de tarra tussen twaalf en zestien procent. De opbrengst is hoog, met soms vijftig ton geleverde cichorei per hectare.”

Suiker Unie krijgt voldoende bieten in beide fabrieken, zegt Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken. ”Maar de voorraad bij de boeren op het erf is klein. We moesten aanpassingen maken in het aanvoerschema, maar beide fabrieken draaien op volle capaciteit. De bieten komen wel binnen met veel tarra.”

Avebe krijgt voldoende zetmeelaardappelen binnen, zegt woordvoerder Johan Russchen. ”De regen geeft hier en daar rooiproblemen. Dat vangen we op door te schuiven in het transportschema. De fabrieken draaien nagenoeg op volle capaciteit. De tarra is wat hoger dan gemiddeld en er zit wat meer rot in de knollen.” Bij de Duitse fabrieken van Avebe is de situatie net zo, zegt hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.