Akkerbouw

Nieuws 600 x bekeken

Meeste schade in sluitkool Noord-Holland

Warmenhuizen - De meeste schade in de vollegrondsgroente komt voor in sluitkool en de schade is het grootst in Noord-Holland.Dat zegt verkoopleider Perry Kuilboer van Bejo Zaden. “In witte en rode kool zien we 10 tot 15 procent schade”, legt Kuilboer uit. “Spitskool staat nog te groeien. De stand is in elk geval erg ongelijk. Het effect hiervan is nog niet in kaart te brengen. Het kan zijn dat een deel te klein blijft.”

Na een warm en droog voorjaar, volgde dit seizoen een extreem natte zomer met uitersten. Waterschade komt voor in Zuid-Holland en Zeeland, maar is het grootst in Noord-Holland. Hier regende het ook de afgelopen week weer veel. “De grond bouwt dan zoveel vocht op, dat het niet meer wegkan.”

Witte en rode kool is deels ten onder gegaan door enorme hoeveelheden neerslag in korte tijd. De piek hiervan was midden in de zomer. “Telers zijn complete hectares verloren. Anderen draaien een topproductie. De opbrengten variëren hierdoor van 50 tot 100 ton per hectare. Hoe dan ook; bijna niemand is vrij van schade.”

Ook in bloemkool en broccoli komt waterschade voor. “In gewasstand en in schimmelachtige aandoeningen.”

De markt is erg wisselend, weet Kuilboer. “De witte koolprijs trekt aan naar een acceptabel niveau voor deze tijd van het jaar. De prijs voor rode kool is redelijk stabiel en ik denk dat dit ook voor spitkool geldt.”

De sluitkoolarealen zijn stabiel. “Wij vullen de gaten die in andere landen vallen. Hierdoor stijgt de prijs niet direct bij een lagere productie. Maar ik hoorde al dat de kool in Engeland niet meer groeit door droogte. We moeten afwachten wat dat voor ons betekent.”

Peen is door het natte seizoen korter dan normaal. “Hierdoor valt de productie wat lager uit.”

Of registreer je om te kunnen reageren.