Akkerbouw

Nieuws 367 x bekeken

Kaliumgebrek in zetmeelaardappelen

Valthermond – Veel zetmeelaardappelen hebben een gebrek aan kalium. Dat komt door de droogte van afgelopen voorjaar, zegt Jaap Brink, areamanager van kaliproducent K+S op de aardappelzetmeeldagen die donderdag en vrijdag zijn gehouden op het PPO-proefbedrijf in Valthermond.Planten hebben water nodig om kalium te kunnen opnemen uit de bodem, zegt Brink. ”Het was erg droog in het voorjaar waardoor de opname van kalium stokte. Kaliumgebrek kost opbrengst.”

Volgens Brink is het niet zo dat akkerbouwers minder kali hebben gestrooid vanwege de hoge prijs. ”Dat is in 2009 wel gebeurd. Daar hebben de aardappeltelers van geleerd dat dat een verkeerde manier van kostenbesparing is. Opbrengstderving kost veel geld.”

Of registreer je om te kunnen reageren.