Akkerbouw

Nieuws 303 x bekeken

Handelsakkoord EU en Oekraïne op zijn vroegst in 2013

Brussel – Als het vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU wordt getekend, wordt dat op zijn vroegst begin 2013 van kracht.

Het moet nog door overheden en parlementen worden besproken, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”In het akkoord wordt 95 procent van de handel tussen de EU en Oekraïne volledig geliberaliseerd.”

Volgens het concept-akkoord mag Oekraïne jaarlijks 950.000 ton tarwe, 250.000 ton gerst en 400.000 ton mais zonder heffing exporteren naar de EU. Na vijf jaar worden de quota verruimd naar 1 miljoen ton tarwe, 300.000 ton gerst en 650.000 ton mais. Nu geldt een importheffing van 95 euro per ton voor tarwe, 93 euro voor gerst en een variabele importheffing bij mais van 0 tot ongeveer 14 euro.

Het vrijhandelsakkoord drukt de graanprijzen in de EU. Maar het biedt ook kansen, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”Zo kan de EU niet alleen gemakkelijker auto’s verkopen aan Oekraïne en diensten aanbieden, maar ook de export van bio-ethanol wordt bevorderd. Daar liggen kansen voor de Europese sector.”

Voor suiker krijgt Oekraïne een heffingvrij quotum van 20.000 ton suiker en 10.000 ton isoglucose. Dit heeft nauwelijks invloed op de suikermarkt, denkt de woordvoerder. ”Daar is de hoeveelheid te klein voor. Bovendien is Oekraïne een netto-importeur van suiker.”

Of registreer je om te kunnen reageren.