Akkerbouw

Nieuws 181 x bekeken

Graanoogst duurde twee keer langer dan normaal

peldoorn/Wemeldinge – De graanoogst is vrijwel klaar. De oogst heeft ruim twee keer langer geduurd dan normaal vanwege de regen.

ASlechts enkele percelen of delen van percelen zijn niet geoogst vanwege de geringe draagkracht van de grond.
De kwaliteit van de tarwe die dit weekeinde bij CZAV is binnen gebracht valt mee, zegt Rien Fieman, hoofd van de afdeling Granen bij de coöperatie. ”Het hectolitergewicht zat op 75 tot 76 kilo. In het zuidwesten is relatief veel zomertarwe geteeld omdat de herfst te nat was om wintertarwe te zaaien. Zomertarwe is later rijp en heeft langer zijn kwaliteit behouden dan wintertarwe.”

De aangevoerde tarwe had 15 tot 16 procent vocht. Fieman: ”Dat valt erg mee. Maar de oogst heeft dit jaar vijf weken geduurd. Dat is ruim twee keer zo lang dan normaal. De kwaliteit was goed, zeker in het begin van de oogst. De opbrengst van wintertarwe ligt 10 procent onder het gemiddelde. Bij zomertarwe is het erg wisselend van 3 tot 9 ton per hectare.”

In het Noorden moeten nog enkele percelen worden geoogst, zegt Aart den Bakker, manager Plantaardige Afzet bij Agrifirm Plant. ”Op een aantal percelen is de draagkracht van de grond nog steeds te klein. Voor de rest is de oogst vrijwel klaar.”

De kwaliteit van de tarwe die afgelopen weekeinde is aangevoerd in het Noorden, was niet goed meer. Den Bakker: ”Het hectolitergewicht is gedaald naar 65 tot 70 kilo. Veel brouwgerst is sterk aangetast door schot en schimmels. Afzet als voergerst kost de telers 30 tot 40 euro per ton aan premie.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.